7 Nisan 2011 Perşembe

SQL COMPUTE ve BY Kullanımı

COMPUTE anahtar sözcüğü, sorgumuzdaki kolonları Aggregate Fonksiyonlar ile kullanmamızı sağlar. Sonuçlar 2 result set(sonuç kümesi) olarak gelir.  AdventureWorks veritabanındaki Production.Product tablosundaki ürünleri listeleyip, aynı sorgu içerisinde tüm ürünlerin toplam fiyatlarını görebileceğimiz bir sorgu yazalım.

SELECT * FROM Production.Product

COMPUTE SUM(ListPrice)

Alacağımız çıktı şu şekilde olacaktır.

 

Untitled

İlk sonuç kümesi Production.Product tablosundaki ürünleri listelerken, ikinci sonuç kümesinde tüm ürünlerin toplam fiyatlarını görmekteyiz.

BY anahtar sözcüğü COMPUTE ile birlikte kullanıldığında, sıralanan kolonlar için ayrı ayrı 2’şer sonuç kümesi elde ederiz.

Ürünlerimizi renklerine göre sıralayalım. Herbir grup için de toplam fiyatları görmek isteyelim.

SELECT * FROM Production.Product

ORDER BY Color

COMPUTE SUM(ListPrice) BY Color

Alacağımız çıktı şu şekilde olacaktır.

Untitled2

İlk olarak rengi null olan ürünlerin listesini görmekteyiz, ikinci sorgu kümesinde de rengi null olan ürünlerin toplam fiyatları ekrana yazılmış durumda. Daha sonra rengi Black olan ürünlerin listesini ve toplam fiyatlarını görüyoruz. Bu sayede tüm renkler için ayrı ayrı 2’şer sonuç kümelesi elde etmiş olduk.



1 yorum:

FIRTINA20 dedi ki...

Onur bey makaleniz güzel olmuş peki bunu asp.nette gridview in içine nasıl yazdırabiliriz ben yapıyorum sadece ilk tablo geliyor

Yorum Gönder