28 Şubat 2011 Pazartesi

C# İle İlk Uygulama

Merhabalar. Bu yazımda Visual Studio kullanmadan basit bir Console uygulaması yapacağız. C# kodlarımı notepad kullanarak yazacağım ve kodlarımı Visual Studio Command Prompt kullanarak derleyeceğim. İlk olarak C’nin içine “proje” isimli bir klasör açarak, txt uzantılı bir dosya (text document veya metin belgesi) oluşturalım. Ben dosyaya “ilkUygulama.txt” adını verdim. Daha sonra oluşturduğumuz text dosyası içerisine aşağıdaki kodları yazalım;

     class Programim

     {

          static void Main()

               {

                    System.Console.WriteLine("Hello World");

                    System.Console.ReadLine();

               }

     }

(Visual studio ile açtığımız console uygulamalarında proje, hazır olarak using blokları ve main metodu yazılmış olarak başlatılır. Yukarıdaki kod bloğunda using bloklarını yazmadan tipin tam adını yazarak erişimi sağladım.)

Oluşturduğumuz text dosyasına yukarıda yazmış olduğum kodları yazarak, dosyayı kaydedelim. Daha sonra başlat menüsünden programlar->visual studio 2010-> visual studio tools yolunu takip ederek Visual Studio Command Prompt penceresini açalım. Command Prompt’u açtığımızda aşağıdaki siyah ekran karşımıza çıkmış olmalı:

Untitled11

Yukarıdaki pencere açıldıktan sonra, kaynak kodumuzu derleme işlemine başlayabiliriz.

Benim kod dosyam C’nin içerisinde proje isimli klasörde kayıtlı olduğu için C:/ üzerinden gideceğim. Bu sebepten ötürü ilk olarak projemizin kayıtlı olduğu yolu belirtmemiz gerekiyor.. Bunun için “cd\” komutunu kullanalım ve ardından kod dosyamızın kayıtlı olduğu yolu belirtelim.

Untitled22

Yukarıda gördüğümüz gibi, artık projemizin kayıtlı olduğu yol üzerinden ilerleyebiliriz.

Doğru yol üzerinde olduğumuza göre artık kod dosyamı c# derleyicisi olan csc’ye (c sharp compiler) verebiliriz. Bunun için “csc /t:exe ilkUygulama.txt” komutunu çalıştırmamız gerek. Burada “csc” derleyicimizin adını, “/t” komutu ise oluşacak assembly’nin türünü belirtmektedir.

Untitled33

Yukarıda belirttiğim kodu yazdığımız zaman, şekilde görüldüğü gibi .exe uzantılı assembly’mizi oluşturmuş olduk. Önceki yazımda bahsettiğim gibi, oluşan bu assembly içerisinde IL kodlar bulunmaktadır. Exe’ye çift tıklayarak programı çalıştırdığımız takdirde CLR devreye girer ve assembly’deki IL kodları yorumlayarak işletim sisteminin anlayacağı şekle dönüştürür ve aşağıdaki sonucu elde ederiz.

Untitled44



0 yorum:

Yorum Gönder